HSP, wat is dat?

HSP oftewel een hoog sensitief persoon. Tegenwoordig komt het vaker in de media. En hoor ik meer en meer mensen zeggen, ik geloof dat ik dat ook heb. Maar wat is dat beestje eigenlijk?

Beknopt uitgelegd is hoog sensitief zijn, een kenmerk van je persoonlijkheid.  Niet iedereen heeft dit en je kan het niet zomaar ontwikkelen doorheen je leven. Hou rekening dat bepaalde factoren of eigenschappen uniek zijn voor het individu. Wat in handboeken beschreven staat is eerder optioneel en  geen absolute waarheid.

Als ervaringsdeskundige geef ik persoonlijke reflecties mee. Zodat het concept HSP beter begrepen kan worden.

Wat is hooggevoeligheid dan?

Volgens studies is er een verschil tussen een HSP en iemand die hooggevoelig is. Hooggevoeligheid is eerder een fase dat je doormaakt. Stress kan hier aan de basis liggen. Daarom is het belangrijk (voor iedereen) om stress te verwerken. Een HSP kan ook hoogevoelig zijn maar iemand hooggevoelig is daarom niet een HSP.

Wist je dat in Nederland deze termen geen verschillende betekenissen (meer) hebben?

Eigenschappen van een hoog sensitief persoon

Door het hebben van sterke zintuigen (of een sterke beleving hiervan) ben je gevoelig aan prikkels. Dit kunnen smaken, geuren, geluiden, visuele of tactiele belevingen zijn. Doordat je leeft zonder een degelijke filter, komen alle details heel bewust binnen. Personen beleven de wereld dus op een diepgaande manier. Niet alleen externe maar ook interne factoren! Denk maar aan pijn, gedachten of emoties. Omdat je gevoelig bent voor het totaalconcept, heb je tijd nodig om indrukken op te nemen. Elke bron van informatie zal verwerkt worden. Je zult als het ware woorden moeten verteren, emoties laten zakken, zintuigen laten rusten. Een over-daad aan prikkels is voor een HSP nooit fijn. Wanneer je je niet op tijd terugtrekt en rust, kan je overbelast worden. Hoe die overprikkeling zich uit, kan sterk verschillen. Algemeen kan je dit beschouwen als een extreme vermoeidheid.

Hoezo overprikkeling?

Tijdens mijn tienerjaren heb ik constant grenzen afgetast, van het ene extreme naar het andere. Van ongezond leven, trauma’s niet verwerken, overprikkeling toelaten, mensen over me heen laten lopen, een negatieve omgeving aantrekken tot nooit te rusten.

Drie jaar geleden kreeg ik te maken met angstaanvallen, paniek en bijzonder veel stress. Ik kon niets meer. Ik was volledig gecrasht. Dat is de prijs die ik betaald heb om mezelf (jaren lang) te verwaarlozen. Een wake-up call zeg maar. Ik liep op het randje en besloot hulp te zoeken. En op die manier kreeg ik het “label” van HSP.  Ik had dringend nood aan een andere manier van leven. En dat deed ik ook.

Bij overprikkeling kan de wereld als totale anarchie overkomen. Chaos overheerst en niets is nog duidelijk. De gedachtetrein is vertrokken en niets lijkt nog logisch – Overthinker. Sociaal contact is een opgave. Mensen zien je als die blijtende trut, de aansteller met (overbodige)emoties van a tot z.

Dus een kort overzicht wat overprikkeling kan betekenen. Een vermoeid brein kan zich uiten in een overspannen lichaam. Dit gevoel is merkbaar in je spieren. Ook lichamelijke kwaaltjes zoals constipatie, misselijkheid, hoofdpijn of ruis in je oren. Maar ook je hoofd dat in overdrive gaat. Nadenken gaat 10 keer zo traag, je concentratie is spoorloos. Je kan last hebben van een moeilijke communicatie of niet uit je woorden geraken. Daarbij kan je na 8 uur slapen nog  (steeds) niet uitgerust zijn. Naast je lichamelijke klachten, heb je ook  de emotionele ballast. Je innerlijke bitch ontwaakt. Zo kan je snel geïrriteerd zijn en niets verdragen (letterlijk). Je reacties naar anderen toe zijn dan soms buiten proportie. Het maakt  een hysterische huiler van je. Het kan een  continue stressy feeling geven. En dan ook het geen zin in iets -gevoel. Er zijn uiteraard nog veel meer eigenschappen. Herken je jezelf hierin? Misschien ben jij wel hoog sensitief zonder dat je het weet!

Nu weet je ongeveer wat hoogsensitiviteit kan inhouden. Als je geïnteresseerd bent om nog meer te weten, raad ik je aan de boeken van Elaine Aron of Elke van Hoof te lezen. Op de blog verschijnen er artikelen over hsp, daarom wou ik je vandaag een korte beschrijving gunnen. Verder neem ik je mee op de weg naar inzicht en (zelf) liefde.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.